Δανία: Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών που δεν είναι νίκη.

Υπάρχουν και «θριαμβευτικές ήττες», αν πιστέψουμε τον σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung. 

propoli

Ή νίκες που όμως ισοδυναμούν με ήττες. Μια τέτοια νίκη επέτυχαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Δανία, που θα έκαναν πολλούς από τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να ζηλέψουν.

Όμως πρόκειται στην ουσία για ήττα. Ο σχολιαστής εξηγεί το γιατί:

«Αποτελεί η Δανία τη νήσο των μακάριων σε θυελλώδεις εποχές; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι. Γιατί η συνταγή, με την οποία τα καθιερωμένα κόμματα συνέθλιψαν τους εθνικιστές, είναι επικίνδυνη. Αντέγραψαν μεγάλα τμήματα της ατζέντας τους. Και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι τμήμα αυτού του παιγνιδιού. Κατέστησαν τους δεξιούς περιττούς, μετακινούμενοι οι ίδιοι πολύ προς τα δεξιά ακόμη και στην προσφυγική πολιτική.

Το εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα Δανίας άλλαξε την πολιτική και μετέβαλε την κοινωνία της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες χωρίς να βρίσκεται καν στην κυβέρνηση. Στη Δανία θεωρείται αποδεκτή, η μεταφορά, για παράδειγμα, τμήματος προσφύγων σε ένα ακατοίκητο νησί, κάτι που αλλού είναι απλά αδιανόητο.

Υπό αυτήν την έννοια» καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου, «η ήττα των εθνικιστών στις βουλευτικές ήταν ένας μεγάλο θρίαμβος. Με την πεισματική, παράλογη και όλο και περισσότερο απάνθρωπη ατζέντα τους μπόλιασαν όλα τα κόμματα και μετέβαλαν την εικόνα της Δανίας σύμφωνα με το δικό τους πρότυπο».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading