Δεν έχουν μείνει πάνω από 1.500 τζιχαντιστές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Περίπου 1.000 με 1.500 είναι οι εναπομείναντες μαχητές του ISIS στη νότια κοιλάδα του Ευφράτη, στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Politik και σε άλλα ξένα ΜΜΕ από τη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος Τύπου της διεθνούς συμμαχίας για την εξολόθρευση των υπολειμμάτων του ISIS, αλλά και της αλ Κάιντα στην περιοχή (Inherent Resolve), συνταγματάρχης Σον Ράιαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση Roundup– δεν περιλαμβάνει την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων- στη Συρία βρίσκεται στην τρίτη και τελική της φάση και στοχεύει στην κατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών, της πόλης Χατζίν στην Ανατολική Συρία, στη δημιουργία ασφαλούς περάσματος για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς και τη διασφάλιση της επιστροφής στην κανονικότητα για τις περιοχές που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τον ISIS, για παράδειγμα η κάλυψη βασικών αναγκών, όπως αυτές για νερό και ηλεκτρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου εξολοθρεύτηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, περί τους 50 τρομοκράτες στo Ιράκ.

Αυτήν τη στιγμή οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί από τις πόλεις κι έχουν βρει καταφύγιο σε κρυψώνες στην έρημο.

Οι Αμερικανοί συνεργάζονται στην περιοχή με τον ιρακινό στρατό και τις συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά τον κ. Ράιαν, η συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά την πολιτική ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, ενώ αποδίδει την καθυστέρηση στην εξάρθρωση του ISIS και στην απελευθέρωση των κατοίκων στις εκρηκτικές ύλες που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές.

Ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, εξάλλου, δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο αν είναι ζωντανός ή όχι ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος φέρεται να έκανε την επανεμφάνισή του.

Έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή συμμαχία δεν συμμετέχει η Ρωσία, αν και υπάρχει συνεννόηση ώστε οι δύο πλευρές να αποφεύγουν αμοιβαίες απώλειες.

Από την άλλη, πάντως, ο κ. Ράιαν ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα για την καταπολέμηση του ISIS στις ρίζες του ώστε να χτυπηθεί αποτελεσματικότερα και η παγκόσμια τρομοκρατία των τζιχαντιστών και των «μοναχικών λύκων» που τους θαυμάζουν.

Loading