Εγκαινιάστηκε η κβαντική Εμβληματική Πρωτοβουλία της ΕΕ

Εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, επίσημα, σε εκδήλωση στη Βιέννη, η νέα φιλόδοξη Εμβληματική Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Κβαντικές Τεχνολογίες (Quantum Flagship), η οποία χρηματοδοτείται με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαρκέσει δέκα χρόνια, φέρνοντας κοντά την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

propoli

Αυτή η τρίτη ευρωπαϊκή Εμβληματική Πρωτοβουλία -έχουν προηγηθεί άλλες δύο για το γραφένιο και τον εγκέφαλο- θα υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας και μακροχρόνια καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, με στόχο οι κβαντικές τεχνολογίες να περάσουν από το εργαστήριο στις εμπορικές εφαρμογές για την αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στόχος είναι η Ευρώπη να βρεθεί στην παγκόσμια πρωτοπορία στην επερχόμενη κβαντική επανάσταση, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα από τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» προγραμμάτων κβαντικών τεχνολογιών και κβαντικών υποδομών, η ΕΕ θέλει να αναπτύξει μία νέα ανταγωνιστική βιομηχανία γνώσης.

Η ευρωπαϊκή κβαντική κοινότητα επιστημόνων και μηχανικών είναι ήδη αρκετά μεγάλη, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση της Βιέννης, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ στο ανάκτορο Χόφμπουργκ. Η νέα Quantum Flagship μπορεί να «ποντάρει» στην ανάμιξη περισσότερων από 5.000 ερευνητών από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες.

Πέντε είναι οι κύριοι άξονες της νέας Πρωτοβουλίας: Οι κβαντικές επικοινωνίες (QComm), οι κβαντικοί υπολογιστές (QComp), η κβαντική προσομοίωση (QSim), η κβαντική μετρολογία (QMS) και η βασική επιστήμη (BSci).

Κατά την πρώτη τριετή φάση της Πρωτοβουλίας (Οκτώβριος 2018-Σεπτέμβριος 2021) θα δοθούν 132 εκατομμύρια ευρώ για 20 ερευνητικά προγράμματα που έχουν ήδη επιλεχθεί. Την Πρωτοβουλία εποπτεύει ένα στρατηγικό συμβούλιο με επικεφαλής τον καθηγητή Γίργκεν Μλίνεκ, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Ερευνητικών Κέντρων Helmholtz.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading