Συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ για άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην ZTE

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία με τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE, αίροντας το εμπάργκο που είχε επιβάλλει εις βάρος του.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, είχαν επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία, απαγορεύοντας  Αμερικανούς προμηθευτές να πωλούν ηλεκτρονικά αμερικανικά προϊόντα όπως μικροεπεξεργαστές, τα οποία είναι απαραίτητα για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.

Γιατί είχε επιβληθεί στο εμπάργκο στην ZTE

Αιτία της συγκεκριμένης απαγόρευσης που επιβλήθηκε στα μέσα Απριλίου και προβλέπονταν να ισχύσει για εφτά χρόνια, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία φέρεται πως παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Ρος ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, η συμφωνία μεταξύ άλλων όρων, προβλέπει ότι η ZTE θα αλλάξει το Δ.Σ. καθώς και τη διοίκησή της εντός 30 ημερών και θα καταβάλει 1 δισεκ. δολάρια ως πρόστιμο και 400 εκατ. δολάρια ως χρηματική εγγύηση. Παράλληλα ο ίδιος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.

Loading