Επίτροπος Προϋπολογισμού αναμένεται να αναλάβει ο Γιοχάνες Χαν

Ο μέχρι σήμερα Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να αναλάβει Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την νέα προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Γερμανό Γκιούντερ Έτινγκερ, μετέδωσε το απόγευμα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF).

propoli

Χωρίς να επιβεβαιώνει την είδηση, που βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες της ουγγρικής ιστοσελίδας “Portal 444”, ο εκπρόσωπος τη αυστριακής κυβέρνησης Αλεξάντερ Βίντερσταϊν ανέφερε ότι η υπηρεσιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν συζήτησε με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία σειρά θεμάτων, ωστόσο η αρμοδιότητα που θα ανατεθεί στον Γιοχάνες Χαν θα αποφασιστεί από την Ούρσουλα φον Λάιεν.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτίθεται να παρουσιάσει την νέα σύνθεση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια, σημειώνοντας πως στο μεταξύ έχει λάβει από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ονόματα από τα προτεινόμενα από αυτές πρόσωπα για τις θέσεις των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με την ουγγρική ιστοσελίδα, στην οποία παραπέμπει η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επιδίωκε την ανάληψη των έως τώρα αρμοδιοτήτων του Γιοχάνες Χαν από τον προτεινόμενο νέο εκπρόσωπο της Ουγγαρίας στην Επιτροπή Λάσλο Τροτσάνι, ο οποίος τελικά αναμένεται να αναλάβει τις αρμοδιότητες Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων.

Η ιστοσελίδα, επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η προτεινόμενη από την Εσθονία ως Επίτροπος, πρώην υπουργός Οικονομίας Κάντρι Σίμσον πρόκειται να αναλάβει τα θέματα Ενέργειας, ο έως τώρα Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν θα έχει μελλοντικά τις αρμοδιότητες του Εμπορίου, ενώ η Γαλλίδα Σιλβί Γκοντάρ θα αναλάβει το δημιουργούμενο τώρα νέο πόστο Επιτρόπου ‘Αμυνας.

Η αυστριακή υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε προτείνει τον περασμένο Ιούλιο τον έως τώρα εκπρόσωπο της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, για εκ νέου ανάληψη της θέσης του Αυστριακού Επιτρόπου στην ΕΕ, και η πρότασή της είχε επικυρωθεί ομόφωνα από τα πέντε κόμματα της αυστριακής Βουλής.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος νωρίτερα υπήρξε υπουργός Επιστημών στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – από το οποίο ο ίδιος προέρχεται — εκπροσωπεί την Αυστρία ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2010, έχοντας διατελέσει μέχρι το 2014 Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και στη συνέχεια, έως τώρα, Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας.

Ως “χαρτοφυλάκιο-κλειδί”, που αποτελεί αναγνώριση για τον Γιοχάνες Χαν και για την Αυστρία, είχε χαιρετίσει ο τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών – και μετέπειτα καγκελάριος — Σεμπάστιαν Κουρτς την ανάθεση των αρμοδιοτήτων Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας στον Αυστριακό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον τότε νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, καλύπτει με στέλεχος του τη θέση του Αυστριακού Επιτρόπου ήδη από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 1995.

Αρχικά και μέχρι το 2005 με τον Επίτροπο Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, από το 2005 μέχρι το 2009 με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ως Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, και κατόπιν, έως σήμερα – και προφανώς για τα επόμενα πέντε χρόνια – με τον Γιοχάνες Χαν.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading