Επιπλέον βοήθεια από Κομισιόν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από τις ροές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, την οποία επικαλείται τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Hina”.

propoli

Με την πρόσθετη χρηματοδότηση η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πεδίο αυτό έφθασε τα  34 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2018.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη δημιουργία πρόσθετων προσωρινών κέντρων υποδοχής και για την παροχή βασικών υπηρεσιών και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της στέγασης, καθώς της πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

Σχεδόν 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σεράγεβο.

Περίπου 7.400 πρόσφυγες και μετανάστες που χρειάζονται βοήθεια βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα, κυρίως στο Καντόνι Una-Sana. Περίπου 4.100 φιλοξενούνται σε προσωρινά κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η συνοριακή αστυνομία χρειάζεται οικονομική υποστήριξη

Ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζόραν Γκάλιτς (Zoran Galic), δήλωσε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταναστευτική πίεση στη χώρα θα μπορούσαν να επιλυθούν με τις υπάρχουσες υλικές και τεχνικές ικανότητες και προσωπικό. Ανέφερε ότι η συνοριακή αστυνομία της χώρας χρειάστηκε επείγουσα οικονομική στήριξη για την προμήθεια εξελιγμένου ειδικού εξοπλισμού και προσωπικό από άλλες αστυνομικές μονάδες.

Εξήγησε ότι για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τα οποία εκτείνονται σε 600 χιλιόμετρα, η συνοριακή αστυνομία χρειάζεται τουλάχιστον επιπλέον 1.000 αστυνομικοί.
Ο.Κ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading