Ημέρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας η 7η Μαρτίου στη Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κήρυξε την 7η Μαρτίου ημέρα πένθους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αφού τα επίσημα στοιχεία κατέδειξαν ότι μέχρι αυτήν την ώρα φέτος έχουν δολοφονηθεί 11 γυναίκες, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 10 ετών.

propoli

Όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, στις 7 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια.

Εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες με αίτημα την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και για να διαμαρτυρηθούν για τις επιεικείς δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των δραστών.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι έλαβε την παραπάνω απόφαση μπροστά στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό θανάτων, που καταγράφεται από την αστυνομία. Για παράδειγμα, το 2017, 12 δολοφονίες είχαν καταγραφεί ολόκληρη τη χρονιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Δολοφονηθέντων Γυναικών.

«Αυτή η ημέρα είναι μια μέρα κατά την οποία δεν πρέπει μονάχα να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και να επαναβεβαιώνουμε τον στόχο που θέτουμε να συνεχίσουμε τη μάχη και να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτό» δήλωσε η Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, η υπουργός Διοικητικού Εκσυγχρονισμού της Πορτογαλίας.

Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές διατυπώνουν την οργή τους για μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που περιγράφουν σεξιστικές.

«Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα θετικό μονοπάτι για την άμβλυνση του προβλήματος, από την άλλη, ωστόσο, το δικαστικό σύστημα φαίνεται πως ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε η Μαρία Μαγκαλιάες, η πρόεδρος της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών UMAR.

Το 2017 πορτογαλικό δικαστήριο επέβαλε ελαφριά ποινή σε βάρος των δραστών μιας επίθεσης εναντίον μιας γυναίκας υπό το επιχείρημα ότι ενδεχομένως τους είχε προκαλέσει, καθώς είχε διαπράξει μοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading