Φωτογραφία Αρχείου

ΗΠΑ: Απειλούν Ρωσία με διακοπή διπλωματικών σχέσεων!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ακόμα και με διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία στην περίπτωση που η τελευταία δεν συμμορφωθεί με την κατάργηση χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων, όπως τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Politik, μαζί με μερικούς ακόμα δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο.

Ο πρώτος γύρος των κυρώσεων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 22 Αυγούστου, θα έχει διάρκεια ενός έτους κι αν η Μόσχα δεν συμμορφωθεί τότε η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να λάβει δρακόντεια μέτρα.

Σε αυτά, πέρα από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων, περιλαμβάνονται η άρση χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς και τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς και η απαγόρευση αεροπλοΐας.

Ρωτήσαμε τον Αμερικανό αξιωματούχο αν οι ΗΠΑ φοβούνται αντίποινα από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν κι αν η αμερικανική οικονομία είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο και η απάντησή του ήταν ότι τα αμερικανικά συμφέροντα προστατεύονται και πως έχουν υπολογιστεί οι πιθανές συνέπειες αφού οι κυρώσεις που λαμβάνονται είναι ισορροπημένες.

Σημειώνεται πως στην πρώτη φάση επιβάλλεται από την κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευση εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων κυρίως τεχνολογικής υφής- όπως ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές- σε οποιαδήποτε ρωσική επιχείρηση είτε ανήκει στο ρωσικό κράτος είτε χρηματοδοτείται από αυτό (δηλαδή στην πλειονότητα των ρωσικών επιχειρήσεων), σε εφαρμογή σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας από το 1991.

Μόνο για τη ρωσική αεροπλοΐα η ζημιά μπορεί να φτάσει τα δύο δισ. δολάρια.

Προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις η Μόσχα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή και χρήση χημικών και βιολογικών όπλων, να δεχθεί την παρουσία διεθνούς ελέγχου και να δεσμευτεί ότι δεν θα επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και στο μέλλον.

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, είναι αβέβαιο αν την επιλογή της Ουάσιγκτον ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αφορμή οι Σκριπάλ

Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε η απόπειρα δολοφονίας τον περασμένο Μάρτιο του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Αγγλίας με το νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ την οποία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και οι βρετανικές, αποδίδουν απευθείας στο Κρεμλίνο.

Ελπίζουμε η Μόσχα να συμμορφωθεί και να μην επανέλθουμε με νέες κυρώσεις”, συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

 

 

Loading