ΗΠΑ – Καναδάς: Στα μαχαίρια για την «NAFTA»

Σφιχτή αποδεικνύεται η διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ – Καναδά για την αναβίωση του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου Β. Αμερικής, γνωστού και ως «NAFTA».

propoli

Η πορεία των διαβουλεύσεων έλαβε αιφνιδίως αρνητική τροπή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει ότι το σύμφωνο θα πρέπει να δομηθεί στη βάση των αμερικανικών όρων.

Από την πλευρά της, η Οτάβα επεσήμανε για ακόμη μία φορά, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μία «οποιαδήποτε συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον των Καναδών πολιτών.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από την Τρίτη, με στόχο την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις των χωρών της βόρειας Αμερικής.

Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού, η οποία είχε προλειάνει το έδαφος για την εκ νέου ενεργοποίηση της NAFTA, η οποία είχε ανασταλεί μονομερώς από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Όποια κ΄ αν είναι η συμφωνία με τον Καναδά, αυτή θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικά στη βάση των δικών μας όρων» φέρεται να ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα «Toronto Star».

Στον απόηχο της αρνητικής τροπής των εξελίξεων, οι μετοχές στο καναδικό χρηματιστήριο έλαβαν την κατιούσα, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Παρεμφερή πορεία διέγραψε και το καναδικό δολάριο.

Το δυσμενές κλίμα είχε διαφανεί από νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), όταν η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, η οποία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουμε επιλύσει ακόμη τις μεγάλες διαφορές μας».

Loading