amna.gr

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τα τρομο-δέματα (pic)

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ μετά την αποστολή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, σε προσωπικότητες της χώρας όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, αλλά και το δίκτυο CNN.

propoli

Τα δέματα, από τα οποία κανένα δεν εξερράγη, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του FBI για τον εντοπισμό των αποστολέων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τα ύποπτα πακέτα που έχουν βρεθεί, εντοπίστηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο τα "τρομο-δέματα"
amna.gr

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός εκρηκτικού μηχανισμού στην κατοικία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

Ειδικότερα, το πακέτο που εστάλη στη Χίλαρι Κλίντον εντοπίστηκε έξω από το σπίτι της σε προάστιο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, ενώ το δεύτερο πακέτο, με παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, στην Ουάσιγκτον.

Ένα ακόμη δέμα εντοπίστηκε στους δίδυμους πύργους του Time Warner Center στη Νέα Υόρκη, στο κτήριο του CNN. Το συγκρότημα εκκενώθηκε και το δέμα «απομακρύνθηκε με ασφάλεια», όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι δύο παρόμοια δέματα εστάλησαν και στην Μαξίν Ουότερς, πολύπειρη πολιτικό των Δημοκρατικών από το Λος Άντζελες, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τον πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματούχο, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν ένα ύποπτο πακέτο που πιστεύουν ότι εστάλη στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν να διενεργούν έρευνα για την υπόθεση, που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ενέργεια.

Τραμπ: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την αποστολή των αυτοσχέδιων βομβών, ενώ κάλεσε τα ΜΜΕ να «αναστείλουν τις εχθροπραξίες».

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «θα βρούμε τους υπεύθυνους και θα τους προσαγάγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

Επανέλαβε ότι «κάθε πράξη ή απειλή πολιτικής βίας είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας» και προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα να εκφράζονται «με ειρήνη και αρμονία».

Συνέστησε επίσης στα αμερικανικά ΜΜΕ να υιοθετήσουν «πολιτισμένο τόνο», να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς τέλος», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών» ειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι το κλίμα τρόμου που δημιουργεί η αποστολή των «τρομο-δεμάτων» σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 6η Νοεμβρίου.

«Ο Τραμπ εγκρίνει τη βία και διχάζει τους Αμερικανούς»

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «εγκρίνει» τη βία, μετά την αποστολή αυτοσχέδιων βομβών με στόχους τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και προσωπικότητες που επικρίνει συχνά ο αμερικανός πρόεδρος.

Η έκκληση για «ενότητα» που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται «ρηχή», διότι επανειλημμένα, «με τις δηλώσεις του εγκρίνει τις πράξεις βίας», τόνισαν ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η βουλεύτρια Νάνσι Πελόσι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος έχει εγκρίνει τη σωματική βία κι έχει διχάσει τους Αμερικανούς με τα λόγια και τις πράξεις του», προσέθεσαν.

Κατηγόρησαν τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι «εξέφρασε την υποστήριξή του» σε έναν αμερικανό βουλευτή που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο, «στους νεοναζί που σκότωσαν μια νεαρή γυναίκα στη Σάρλοτσβιλ, στους υποστηρικτές του σε συγκεντρώσεις που αντιμετώπισαν βίαια διαδηλωτές, σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο που δολοφονούν τους ίδιους τους τους πολίτες».

Οι Σούμερ και Πελόσι υπενθύμισαν ακόμη ότι ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «τον ελεύθερο Τύπο εχθρό του λαού».

με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC

Loading