ΗΠΑ: Χωρίς τη γνώμη του αρμόδιου στρατηγού η απόσυρση από τη Συρία

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη του προτού ανακοινωθεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο για την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

propoli

«Δεν μου ζητήθηκε η γνώμη», είπε ο Βότελ, ενώ γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ δημοσίως είχε εκφράσει την επιθυμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία κάποια στιγμή.

Ο Βότελ παράλληλα προειδοποίησε για τη διαρκή απειλή που εγείρει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, η οποία θα παραμείνει και μετά την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι μια «εσπευσμένη αποχώρηση» θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και θα δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας που μπορεί να καλυφθεί από το Ιράν ή τη Ρωσία.

«Πρέπει να συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση σε αυτό το δίκτυο», υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγχυσης που επικρατεί γύρω από την απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και μια μέρα μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, με την οποία προειδοποίησε ότι «το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να προσελκύει δεκάδες ξένους μαχητές στη Συρία και στο Ιράκ κάθε μήνα και συνεχίζει να διατηρεί μια ροή εξωτερικών χρηματοδοτήσεων».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση μπορεί να επανεμφανιστεί εντός έξι έως δώδεκα μηνών μετά την απόσυρση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading