Η «έξυπνη ψήφος» του Αλεξέι Ναβάλνι στρέφεται στους κομμουνιστές

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετά το αποκλεισμό των δικών του υποψηφίων στις τοπικές εκλογές της Μόσχας, κάλεσε τους υποστηρικτές του στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν δικοί του υποψήφιοι να ψηφίσουν εκείνους των κομμουνιστών και των εσέρων, δηλαδή κομμάτων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο Ναβάλνι, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα που απαιτεί η «έξυπνη ψήφος» στις τοπικές εκλογές της Μόσχας. Μέσω της ιστοσελίδα του, προτείνεται στους ψηφοφόρους να καταχωρήσουν την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι καταγεγραμμένοι και αφού ολοκληρώσουν την καταχώρηση, εμφανίζεται το όνομα του προτεινόμενου υποψηφίου.

propoli

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Vedomosti, η οποία ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια 42, έκανε την αντίστοιχή καταχώρηση, και εν συνεχεία εμφανίσθηκε η πρόταση να ψηφίσει την υποψήφια του κομμουνιστικού κόμματος Γιεκατερίνα Εγκαλίτσεβα.

Στην εκλογική περιφέρεια 43, στην οποία απέκλεισαν την δικηγόρο του Ναβάλνι Λιουμπόφ Σόμπολ, προτείνεται να ψηφίσει ο υποψήφιος του κόμματος «Γιάμπλακο» Σεργκέι Μιτρόχιν.

Ο κατάλογος με τους εναλλακτικούς υποψηφίους αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα vote2019.appspot.com στις 14.00 και παρέμεινε σε λειτουργία επί μισή ώρα. Ωστόσο περίπου μετά από μισή ώρα αφότου αναρτήθηκε ήταν αδύνατη η πρόσβαση στον κατάλογο ενώ εν συνεχεία άρχισε να λειτουργεί, αλλά με την καταχώρηση της εκλογικής περιφέρειας του ψηφοφόρου, άρχισαν να εμφανίζονται ήρωες παιδικών παραμυθιών και κινούμενων σχεδίων.

Όπως δήλωσαν στην Vedomisti από το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς, του οποίου ηγείται ο Ναβάλνι, αυτό οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. Ο κατάλογος με τους εναλλακτικούς υποψηφίους αναρτήθηκε εκ νέου στις 15.00.

Η «έξυπνη ψήφος» του Ναβάλνι προϋποθέτει ότι οι Μοσχοβίτες πρέπει να ψηφίσουν τους υποψηφίους που προτείνει ο Ναβάλνι ώστε στην Δούμα της Μόσχας να εκλεγούν όσο το δυνατόν λιγότεροι κρυφοί ή φανεροί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας».

Ο ίδιος ο Ναβάλνι έχει δηλώσει ότι πρέπει να εκλεγούν 45 διαφορετικοί βουλευτές «μεταξύ των οποίων 5-6 να είναι εντελώς κανονικοί, 1-3 άριστοι, και οι υπόλοιποι αρκεί να μην είναι από το κόμμα της ‘Ενιαίας Ρωσίας’». «Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου μας ‘Έξυπνη ψήφος’» έγραψε ο Ναβάλνι στην ιστοσελίδα του.

Οι τοπικές εκλογές στην Μόσχα για την ανάδειξη των βουλευτών της Δούμας της Μόσχας θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή και οι Μοσχοβίτες καλούνται να εκλέξουν βουλευτές από 45 εκλογικές περιφέρειες.

Πηγή: Vedomosti

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading