Φωτογραφία Αρχείου

Η Αίγυπτος αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα σε ανταποκριτή των NYT

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι αρχές της Αιγύπτου αρνήθηκαν την είσοδο στην χώρα σε ανταποκριτή της εφημερίδας συνοδεύοντας τον σε αεροπορική πτήση πίσω στο Λονδίνο, μετά από κράτησή του επί ώρες.

propoli

Η εφημερίδα τόνισε ότι ο Ντέιβιντ Ντ. Κιρκπάτρικ συνελήφθη αργά την περασμένη Δευτέρα κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Ώρες αργότερα, η τηλεφωνική συσκευή του Κιρκπάτρικ κατασχέθηκε και ο δημοσιογράφος κρατήθηκε χωρίς φαγητό και νερό για επτά ώρες, τόνισαν οι NYT.

«Την Τρίτη το πρωί, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι τον συνόδευσαν σε αεροπορική πτήση της EgyptAir πίσω στο Λονδίνο», επισήμανε η εφημερίδα.

Το διαβατήριό του κρατήθηκε από έναν αξιωματούχο έως ότου το αεροπλάνο προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδωσαν εξηγήσεις για τις ενέργειές τους.

Ο Σαμ Γουέρμπεργκ, ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, εξέφρασε ανησυχίες στους Times για την «ανεξήγητη άρνηση εισόδου στην Αίγυπτο ενός Αμερικανού υπηκόου». «Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σε αξιωματούχους της Αιγύπτου», τόνισε.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κίνηση εναντίον του δημοσιογράφου είναι μια «κλιμάκωση της έντονης καταστολής εναντίον των μέσων ενημέρωσης υπό την ηγεσία του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου, προέδρου Αμπντελ Φατάχ (αλ Σίσι)».

Ο 48χρονος Γουέρμπεργκ είχε διατελέσει επικεφαλής του γραφείου των NYT στο Κάιρο από το 2011 έως το 2015 και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που πρόσφατα εκδόθηκε για την Αίγυπτο με τίτλο «Στα χέρια των Στρατιωτών».

Έπειτα από την άνοδο στην εξουσία του στρατηγού Σίσι το 2014, η χώρα βιώνει μια καταστολή στην ελευθερία της έκφρασης, με δεκάδες δημοσιογράφους να έχουν φυλακιστεί ή να έχουν εξωθηθεί στην εξορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading