Η Αυστραλία αναγνώρισε την Δυτική Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Αυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον επίσημα την Δυτική Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους.

propoli

Ωστόσο, τόνισε ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, θα αργήσει προς το παρόν να συμβεί, καθώς περιμένει πρώτα να πραγματοποιηθεί σύναψη ειρήνης, ανάμεσα και στις δύο πλευρές, τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Ο Μόρισον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας πως το οριστικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης.

Η αναγγελία του Μόρισον ανατρέπει την πολιτική της Αυστραλίας στο Μεσανατολικό για δεκαετίες .

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ, έδρα της Κνέσετ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) και πολλών κυβερνητικών θεσμών, ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε ο Μόρισον.

«Σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία μας στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν είναι πρακτικό», πρόσθεσε.

Ο Μόρισον ξεκαθάρισε ωστόσο πως η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί πριν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία μεν, αλλά θα ανοίξουν γραφεία της αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που θα είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου και άμυνας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε (…) το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει», είπε ο Μόρισον αναφερόμενος στο ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

Loading