Η προοπτική των Δ. Βαλκανίων στο φόρουμ Μπλεντ

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν πως η περιοχή έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ικανή να την οδηγήσει ακόμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή “οικογένεια”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να γυρίζει την “πλάτη” της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισήμαναν οι ομιλητές.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη στήριξη των ΗΠΑ στους στόχους της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προς όφελος όλων των πολιτών, μετέδωσε το σλοβενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “STA”.

propoli

Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “success story” μόνο όταν όλες οι χώρες της ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς, εκφράζοντας, παράλληλα την ελπίδα να δοθεί “μία ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καθώς εργάστηκαν πολύ σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου”.

Σύμφωνα με τον κ. Νταρμάνοβιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα όπως το Brexit και η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων, όμως, “δεν πρέπει να ξεχνά τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι τον Οκτώβριο (σ.σ. του τρέχοντος έτους) θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανησυχεί ότι αν δεν ξεκινήσουν συνομιλίες θα αποθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα περάσει σε “στάδιο” διεύρυνσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά σε στάδιο ολοκλήρωσης, σημείωσε η πρώην υπουργός της Αλβανίας και μέλος του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας Μαλίντα Μπρέγκου. “Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε επιπλέον πολύτιμο χρόνο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading