Η παρέμβαση Ματαρέλα και ο εκνευρισμός Σαλβίνι

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα παρενέβη στην ιταλική πολιτική για να τερματίσει μια υποβόσκουσα διένεξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με ένα πλοίο που μεταφέρει μετανάστες, προκαλώντας τον θυμό του δεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

propoli

Ο Ματαρέλα επικοινώνησε αργά χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την τύχη των 67 μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν σε λιμάνι της Σικελίας και ο Σαλβίνι είχε αρνηθεί να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν.

Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Τράπανι με την έγκριση του υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, όμως ο Σαλβίνι έδωσε εντολή να μην βγει κανείς από το πλοίο μέχρι να ερευνηθεί η βίαιη συμπεριφορά που φέρονται να επέδειξαν μερικοί από τους μετανάστες.

Ο Τονινέλι προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ο Σαλβίνι ηγείται του κυβερνητικού εταίρου του, της δεξιάς και αντιμεταναστευτικής Λέγκας.

Αφού δέχθηκε το τηλεφώνημα του Ματαρέλα, ο Κόντε, ένας ακαδημαϊκός που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, έδωσε εντολή να επιτραπεί στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο. Ο Σαλβίνι δήλωσε πως πληροφορήθηκε την κίνηση του προέδρου με «λύπη και κατάπληξη».

Τεταμένες οι σχέσεις τους

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Σαλβίνι και τον Ματαρέλα είναι συχνά τεταμένες. Ο ιταλός πρόεδρος έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο και επεμβαίνει στην πολιτική μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία, ο Ματαρέλα απέρριψε το αίτημα του Σαλβίνι να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να υπερασπιστεί την Λέγκα αφού δικαστήριο έδωσε εντολή να κατασχεθούν κεφάλαια του κόμματος σχετικά με μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο Σαλβίνι έγραψε σήμερα στο Twitter πως δεν θα αφήσει την υπόθεση του πλοίου με τους μετανάστες και χρησιμοποίησε κεφαλαία για να υπογραμμίσει πως κάποιος «πρέπει να πληρώσει» αν οι μετανάστες είχαν βίαιη συμπεριφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading