Η Τουρκία ζητάει από το Κόσοβο «να αποτρέψει την δράση των Γκιουλενιστών»

Τουρκία ζητάει από το Κόσοβο «να. του Ν. Πέλπα

propoli

Η ‘Αγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Πρίστινα για «να πάψει να ανέχεται την δράση των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στ…. Τουρκία ζητάει από το Κόσοβο «να. του Ν. Πέλπα

Η ‘Αγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Πρίστινα για «να πάψει να ανέχεται την δράση των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στ…. ροη

του Ν. Πέλπα

Η ‘Αγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Πρίστινα για «να πάψει να ανέχεται την δράση των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Κόσοβο».  Με αφορμή την τρίτη επέτειο από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016,  οι τουρκικές αρχές προειδοποιούν «για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη δράση των Γκιουλενιστών στο Κόσοβο». 
Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Πρίστινα Τσάρι Σάκαρ  κάλεσε  την κυβέρνηση του Κοσόβου να αποτρέψει την εξάπλωση της δράσης του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Σας καλούμε να μην επιτρέψετε η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, η οποία δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από την ISIL (σ.σ. Ισλαμικό κράτος), να μετατρέψει την νεολαία σε εχθρούς της χώρας. Να μην επιτρέψετε να επαναλάβει και στο Κόσοβο ότι έκανε στην Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος πρεσβευτής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, για τα τρία χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα. 
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2018 συνελήφθησαν στην Πρίστινα έξι καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Mehmet Akif» και παραδόθηκαν σε πράκτορες της ΜΙΤ οι οποίοι με ιδιωτική πτήση τους μετέφεραν στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκαν. Η σύλληψη τους είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Κοσόβου – Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι μίλησε για απαγωγή, απέπεμψε  τον υπουργό Εσωτερικών και καθαίρεσε τον διοικητή της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών. Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε προεκλογική του ομιλία χαρακτήρισε «τιποτένιο» τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Η απέλαση των έξι τούρκων καθηγητών κρίθηκε παράνομη από ειδική επιτροπή της βουλής του Κοσόβου και η υπόθεση ανατέθηκε  στον ειδικό εισαγγελέα της Πρίστινας.  
Οι σχέσεις της ‘Αγκυρας με την κυβέρνηση Χαραντινάι δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί με δεδομένο ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στο Κόσοβο  συνεχίζουν να λειτουργούν  σχολεία τα οποία ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading