Η Χαμάς χάκαρε Ισραηλινούς στρατιώτες μέσω… Μουντιάλ

Μία εφαρμογή για το Μουντιάλ χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα» από χάκερς της Χαμάς, προκειμένου να παρασυρθούν Ισραηλινοί στρατιώτες, με σκοπό να αποσπαστεί λογισμικό κατασκοπίας (spyware), σύμφωνα με αξιωματούχους της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

propoli

«Καμία ζημιά δεν συνέβη καθώς σταματήσαμε εγκαίρως» αυτή την απόπειρα διείσδυσης, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους αξιωματούχους.

Είχε προηγηθεί μία άλλη απόπειρα τον Ιανουάριο του 2017, όταν δεκάδες έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) Ισραηλινών στρατιωτών χακαρίστηκαν από στελέχη της Χαμάς, που το κατάφεραν μέσα από ψεύτικα προφίλ νεαρών γυναικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη των στρατιωτών, τα μέλη της Χαμάς κατάφεραν να τους κάνουν να κατεβάσουν τις εφαρμογές που στην πραγματικότητα ήταν ιοί που είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα έξυπνα κινητά τους.

Τα στελέχη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες

Αυτή τη φορά, το δέλεαρ ήταν μια εφαρμογή με τίτλο “Golden Cup” που προσφέρει ζωντανά αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Μουντιάλ της Ρωσίας. «Ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ καλή εφαρμογή, που έδινε αποτελέσματα αγώνων», όπως ισχυρίστηκε ένας χρήστης. Τα στελέχη της Χαμάς χρησιμοποίησαν ψεύτικες ταυτότητες και επικοινώνησαν με τους στρατιώτες μέσω των social media, παροτρύνοντάς τους να κατεβάσουν την εφαρμογή στα κινητά τους. «Αυτή η απόπειρα επίθεσης αποδεικνύει ότι η Χαμάς έχει άριστη γνώση των συνηθειών της νεολαίας μας και του τρόπου σκέψης της», σημείωσε ένας άλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Οι χάκερς έκαναν πιστευτή την εφαρμογή τους κατεβάζοντάς την από το Google Store και έπειτα χρησιμοποιώντας το Facebook και το Whatsapp για να ωθήσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να κατεβάσουν τις εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα. Μόλις εγκατασταθούν στη συσκευή, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες, να ηχογραφούν συνομιλίες, να αντιγράφουν αρχεία και να τα αποστέλλουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Λιγότεροι από 100 στρατιώτες το έπραξαν και είτε το δήλωσαν οι ίδιοι, είτε εντοπίστηκαν από στρατιωτικούς αναλυτές ασφαλείας.

«Εξαιτίας της εγρήγορσης των στρατιωτών, αυτή η επίθεση απετράπη πριν προκαλέσει πραγματική ζημιά», υπογράμμισε ανακοίνωση του στρατού. Η Χαμάς αποφάσισε να μην προβεί σε κάποιο σχόλιο. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πώς το Ισραήλ καθόρισε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading