Η Frontex καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις απελάσεις λαθρομεταναστών

Οδηγία στις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις απελάσεις των λαθρομεταναστών απηύθυνε ο διευθυντής της Frontex, ο οποίος εκτίμησε ότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα των μεταναστών.

propoli

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο Ebra, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικών σύνορα των κρατών-μελών της Ε.Ε., υποστήριξε ότι: «οι χώρες μέλη πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες ουσιαστικές αποφάσεις (απέλασης) τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουν».

«Αν δεν αλλάξουμε τακτική, στέλνουμε λάθος μήνυμα»

«Αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Φαμπρίς Λεγκερί, «στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες: προσπαθήστε με κάθε τίμημα να περάσετε στην Ευρώπη γιατί, ακόμη και αν σας πιάσουν, έχετε κάθε πιθανότητα να παραμείνετε εκεί». Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο «να δημιουργήσουν οι παράτυποι μετανάστες σε ορισμένες συνοικίες ένα είδος παράλληλης κοινωνίας, που θα λειτουργεί με μαύρη οικονομία (…) και όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος», κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο για ένα κράτος δικαίου».

Ο Λεγκερί κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη να εναρμονίσουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες απέλασης προτείνοντας «μια απόφαση απομάκρυνσης που λαμβάνεται από ένα κράτος του χώρου Σένγκεν να μπορεί να εφαρμόζεται από ένα άλλο κράτος, εφόσον ο εν λόγω αλλοδαπός έχει στο μεταξύ περάσει από τη μία χώρα στην άλλη».

«Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρχίζουμε κάθε φορά την ίδια διαδικασία», προειδοποίησε.

 

Loading