«Θύελλα» από τους ισχυρισμούς Κουρτς περί συνεργασίας διασωστών-διακινητών

Έντονη κριτική από διάφορες πλευρές επισύρουν οι ισχυρισμοί του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», για συνεργασία ανάμεσα σε διασώστες ανθρώπων που κινδυνεύουν στην θάλασσα και διακινητές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

propoli

Για κατηγορίες που κατά κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά στοιχεία και παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη την πραγματική κατάσταση στη Μεσόγειο, επικρίνει τον καγκελάριο σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα».

«Είναι εύκολο να προσάπτει κανείς σε άλλους την ευθύνη για να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του αποτυχία, όπως επίσης είναι αισχρό να θέλει να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο φτηνούς λαϊκίστικους βαθμούς» καταγγέλλει ο μέχρι πρότινος, επί δεκαετίες, πρόεδρος της «Αυστριακής Διακονίας» Μίχαελ Καλούπκα.

Οι ισχυρισμοί του καγκελάριου καταδικάζονται από το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο ζητά να υπάρχει περισσότερη αντικειμενικότητα στην όλη συζήτηση.

Το δεύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, ασκώντας κριτική στη συνέντευξη του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατηγορεί τον καγκελάριο για διπλοπροσωπία, καθώς, όπως επισημαίνει, «από τη μία πλευρά διηγείται συνεχώς την ιστορία του νέου ύφους στην πολιτική και από την άλλη πλευρά δίνει συνεντεύξεις στις οποίες κάνει κυρίως ένα και το αυτό, να υποδαυλίζει το παιχνίδι με τον φόβο των ανθρώπων και να προωθεί με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερο τον διχασμό στην κοινωνία».

Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατήγγειλε ότι «μερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπονομεύουν τον σαφή στόχο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Και αυτό το κάνουν όχι μόνον με τον στόχο να σώσουν ζωές, αλλά μαζί με τους διακινητές να φέρουν ανθρώπους στην Ευρώπη».

Ο Αυστριακός καγκελάριος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» κατονόμασε συγκεκριμένα το πλοίο «Aquarius 2», το οποίο χρησιμοποιείται από τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» και από την οργάνωση «SOS Méditerranée».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading