Ινδία: Πόλεμος ανάμεσα στο ανώτατο δικαστήριο και τη κυβέρνηση για το Ταζ Μαχάλ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας και στην ομοσπονδιακή αλλά και τοπική κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές, σχετικά με την διαχείριση ενός μνημείου παγκόσμιου βεληνεκούς, του εμβληματικού Ταζ Μαχάλ.

propoli

Από την πλευρά του, το δικαστήριο με ανακοίνωση που εξέδωσε στο φως της δημοσίοτητας, κατηγορεί τις τοπικές αλλά και τις ομοσπονδιακές αρχές, ότι δεν μεριμνούν κατάλληλα για τη φροντίδα του μνημείου.

«Είτε θα κλείσουμε το μνημείο, είτε θα το καταστρέψετε ή θα το αποκαταστήσετε», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο, εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση, έπειτα από σχετική καταγγελία που δέχθηκε που αφορούσε την ανάγκη συντήρησης του μαρμάρινου μαυσωλείου, ένα αξιοθέατο χάρη στο οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες την χώρα.

Το Ταζ Μαχάλ είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.

Στο Τάζ Μαχάλ συρρέουν για να το επισκεφθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα το χρόνο, από όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ είναι ενταγμένο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Loading