Ιράν: «Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου»

Το Ιράν εκτίμησε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου μετά τη «σφαγή» στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, όπου σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινά πυρά.

propoli

«Ο φόνος παιδιών, γυναικών και ανυπεράσπιστων ανθρώπων της Παλαιστίνης (…) έχει αναχθεί σε βασική στρατηγική (του Ισραήλ) στα 70 χρόνια κατοχής», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Ο Γασεμί ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως» και να δικάσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «εγκληματίες πολέμου ενώπιον διεθνών δικαστηρίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα συνεχή εγκλήματα» του Ισραήλ είναι «αποτέλεσμα της σταθερής στήριξης των ΗΠΑ» προς το εβραϊκό κράτος.

Χθες οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ζητούνταν η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα.

Αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις χώρες της περιοχής για «προδοτικό συμβιβασμό και ανάξια παθητικότητα» επειδή δεν καταδίκασαν σθεναρά τις ενέργειες του Ισραήλ.

Απόπειρα καταστροφής του ΟΗΕ

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε χθες Δευτέρα μέσω του Twitter «την εν ψυχρώ σφαγή» στη Γάζα την ώρα που οι ΗΠΑ «γιορτάζουν την παράνομη μεταφορά της πρεσβείας τους (…) και οι συνεργάτες τους των (αραβικών) χωρών κινούνται για να στρέψουν αλλού την προσοχή».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί δήλωσε σήμερα ότι η μεταφορά την αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αποτελεί νέα απόπειρα των ΗΠΑ «να καταστρέψουν τον διεθνή θεσμό του ΟΗΕ» μετά την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading