Ιρανός αξιωματούχος από τη Μόσχα: «Στρατηγικής σημασίας η σχέση Ιράν-Ρωσίας»

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε νωρίτερα τη «στρατηγική σχέση» της χώρας του με τη Ρωσία στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής επίθεσης που διεξάγει η Τεχεράνη καθώς ετοιμάζεται για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

propoli

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως οι «αναξιόπιστες» ενέργειές του καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητες τις στενές σχέσεις της Τεχεράνης με τη Μόσχα.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την πολυεθνή συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θα επιβάλει και πάλι κυρώσεις και έχει πει σε άλλες χώρες να σταματήσουν από τις 4 Νοεμβρίου όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικά οικονομικά μέτρα.

«Η σχέση ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια στρατηγική σχέση και τα τελευταία χρόνια οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις έχουν επεκταθεί στο σύνολό τους», δήλωσε ο Βελαγιατί κατά την άφιξή του στη Μόσχα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Βελαγιατί πρόσθεσε πως κομίζει μηνύματα στον Πούτιν από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν και από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και πως θα συζητήσουν την «πολύ ευαίσθητη» παγκόσμια κατάσταση.

Ο Βελαγιατί επικαλέσθηκε τη ρωσο-ιρανική συνεργασία στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον επταετή συριακό εμφύλιο πόλεμο εναντίον «της τρομοκρατίας και των χορηγών της», όπως δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

«Μόνο με μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη σχέση (με τη Ρωσία) μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε ο Βελαγιατί, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο Βελαγιατί περιέγραψε τον Τραμπ ως ένα «αναξιόπιστο άτομο … σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο καθιστά απαραίτητη όλο και περισσότερη συνεργασία (ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία)».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία, επισκέπτεται επίσης σήμερα τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Νετανιάχου, ο Βελαγιατί δήλωσε: «Η παρουσία του στη Ρωσία ή η απουσία του δεν έχει καμιά επίπτωση στη στρατηγική αποστολή μας στη Μόσχα».

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχίες ότι το Ιράν εγκαθιδρύει μια στρατιωτική παρουσία στη γειτονική Συρία και έχει επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους εκεί.

Ο Βελαγιατί αναμένεται να επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον και την Κίνα, ανακοινώθηκε σήμερα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading