Ισπανία: Εγκρίθηκε σήμερα το διάταγμα για την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, οι ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το διάταγμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που επιτρέπει την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα στη Μαδρίτη.

propoli

Να σημειωθεί ότι το διάταγμα πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς 172 ψήφησαν υπέρ, δύο κατά, ενώ 164 δήλωσαν αποχή. Η απόφαση για την εκταφή αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και την κυβέρνηση Ραχόι, η οποία ωστόσο την ανέβαλε με την αιτιολογία ότι «δεν θέλει να ανοίξει παλιές πληγές και ότι δεν αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των Ισπανών».

Από την άλλη πλευρά, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ είχε θέσει το θέμα σε προτεραιότητα καθώς όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν «ούτε ο Χίτλερ, ούτε ο Μουσολίνι θα ήταν ποτέ θαμμένοι σε ανάλογο μνημείο. Η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει την ύπαρξη συμβόλων που διαίρεσαν το έθνος. Αυτό και στη Γερμανία και στην Ιταλία – χώρες δηλαδή που υπέφεραν από τον φασισμό και τις δικτατορίες – θα ήταν αδιανόητο».

Loading