Ισραήλ: Δίωξη στον Νετανιάχου θα ασκήσει ο εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι σκοπεύει να του ασκήσει δίωξη για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

propoli

Ο εισαγγελέας Αβιτσάι Μάντελμπλιτ εξήγησε ότι η απόφασή του δεν είναι “οριστική” και ότι θα παράσχει στον 69χρονο πρωθυπουργό τη δυνατότητα να του δώσει εξηγήσεις πριν λάβει την τελική απόφασή του.

Η απόφαση του Μάντελμπλιτ, 40 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, μπορεί να αλλάξει τα εκλογικά δεδομένα και να απειλήσει τον “Μπίμπι” που κυβερνά το Ισραήλ τα τελευταία 13 χρόνια.

Η δίωξη αυτή αφορά τον “φάκελο 4.000”, την κωδική ονομασία που είχε δοθεί από τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bezeq. Ο Νετανιάχου φέρεται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ότι θα είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, σε αντάλλαγμα για τις “χάρες” που έκανε στον όμιλο αυτό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για δύο άλλες υποθέσεις, ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Η παραπομπή του Νετανιάχου, εφόσον αποφασιστεί τελικά κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν αρκετοί μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να του ασκηθεί δίωξη πριν από τις εκλογές. Δεν υποχρεούται επίσης να παραιτηθεί από το αξίωμά του, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και παραμείνει στο πόστο του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading