Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους 28

Σκότωσαν έναν και τραυμάτισαν τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους διαδηλωτές οι Ισραηλινοί στρατιώτες, κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

propoli

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, η οποία σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Έχουν σκοτωθεί 46 Παλαιστίνιοι σε ενάμιση μήνα

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει 46 Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε τη Δευτέρα (14/5) φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν την Τρίτη (15/5), την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Καίνε λάστιχα και ρίχνουν δακρυγόνα

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading