Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναμένεται να πατήσει «πόδι» στη Σελήνη

Μια ισραηλινή, μη κερδοσκοπική εταιρεία σκοπεύει να στείλει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη τον επόμενο Φεβρουάριο, όπως έγινε γνωστό από τον εκτελεστικό διευθυντή της. Αυτή θα είναι η πρώτη προσσελήνωση τέτοιου είδους συσκευής από το 2013.

propoli

Το διαστημόπλοιο, που έχει σχήμα στρογγυλού τραπεζιού με τέσσερα πόδια από ανθρακονήματα, θα εκτοξευτεί τον Δεκέμβριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας με τη βοήθεια ενός πυραύλου SpaceX Falcon, είπε ο Ίντο Αντέμπι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SpaceIL. Ο στόχος του είναι να μεταδόσει εικόνες και βίντεο στη Γη επί δύο ημέρες μετά την προσσελήνωσή του, στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ θα κάνει επίσης μετρήσεις των μαγνητικών πεδίων.

«Το διαστημόπλοιό μας θα είναι το μικρότερο που έχει προσσεληνωθεί ποτέ» είπε ο Άντεμπι.

Από το 1966 οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν στείλει στη Σελήνη περίπου 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Κίνα προχώρησε και αυτή σε μια τέτοια προσσελήνωση το 2013.

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από μια ομάδα μηχανικών, με προϋπολογισμό περίπου 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία «θυσίασε» το μέγεθος και τις λειτουργικές ικανότητες του αεροσκάφους της προκειμένου να γίνει πιο ομαλό το ταξίδι του στη Σελήνη.

Το μικρό σκάφος παρουσιάστηκε σήμερα στον χώρο της κρατικής εταιρείας Israel Aerospace Industries. Έχει ύψος 1,5 μέτρο και ζυγίζει 585 κιλά. Έχει τέσσερα πόδια από ανθρακονήματα και τα καύσιμα που θα μεταφέρει αποτελούν τα δύο τρίτα του βάρους.

Το διαστημόπλοιο θα αναπτυχθεί αφού φτάσει στα 60.000 χιλιόμετρα από τη Γη. Θα χρειαστεί κατόπιν δύο μήνες για να μπει στην τροχιά της Σελήνης, οπότε θα επιβραδύνει και θα προσσεληνωθεί.

«Η προσσελήνωση είναι το πιο περίπλοκο μέρος της αποστολής. Το σημείο που έχει επιλεγεί είναι σχετικά επίπεδο και το σκάφος θα βρίσκεται σε οπτική επαφή με τη Γη ώστε να επικοινωνεί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την κάθοδο, θα χειριστεί τη διαδικασία της προσσελήνωσης εντελώς αυτόνομα», εξήγησε ο Αντέμπι.

Η SpaceIL χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες δωρητές, όπως τον Αμερικανό μεγιστάνα των καζίνο Σέλντον Άντελσον και τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας Amdocs, Μόρις Καν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading