Σε εσωτερική σύγκρουση η ευρωζώνη, λόγω Ιταλίας

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, φαίνεται πως προκαλεί ακόμα και τρεις μέρες μετά, η απόφαση της Ιταλίας να θέσει δικό της δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος ωστόσο είναι εντός των ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

propoli

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στο Λουξεμβούργο, προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση,  ότι «οι κανόνες» της ΕΕ για τον προϋπολογισμό «είναι οι ίδιοι για όλα τα κράτη μέλη» της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «το μέλλον όλης ευρωζώνης συνδέεται».

Από την πλευρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες επειδή θεωρείται ότι δεν είναι συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η Ιταλία παίρνει αποστάσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στη Γερμανία.

«Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να ανταπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μία τέτοια κρίση ήταν αρκετή», τόνισε.

«Αν η Ιταλία θέλει περαιτέρω ειδική μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί», προειδοποίησε.

Loading