Ο Κόντε λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έγινε δεκτός σήμερα στην Ρώμη από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον διαιτητή της ιταλικής πολιτικής ζωής σε περιόδους κρίσης, ο οποίος θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησαν χθες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Τζουζέπε Κόντε, αποτρέποντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

propoli

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε χαμογελαστός τον Τζουζέπε Κόντε στο γραφείο του στο Κιρινάλιο, από το οποίο, εκτός απροόπτου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσκείμενος στο Κίνημα των 5 Αστέρων θα βγει ως εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ο Τζουζέπε Κόντε θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων βάζει τέλος σε τρεις εβδομάδες αβεβαιότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά τον τορπιλισμό της κυβέρνησης συνασπισμού από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιχείρησε με τον τρόπο αυτόν να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading