Κάλεσμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Μαδούρο

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε «σθεναρά» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «να απαγορεύσει κάθε μορφή καταστολής της αντιπολίτευσης».

propoli

«Καλούμε σθεναρά τον κ. Μαδούρο να απαγορεύσει κάθε μορφή καταστολής της αντιπολίτευσης, κάθε χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λεντριάν.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε πως το Παρίσι εκφράζει την «πλήρη υποστήριξή» του στο κοινοβούλιο και στον πρόεδρό του, τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλης πολιτικής κρίσης.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και στον πρόεδρό της ως τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς οι οποίοι ως εκ τούτου (οφείλουν να) ασκήσουν πλήρως τον ρόλο τους», είπε ο Λεντριάν.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης για τη «διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό σε συνθήκες που θα εγγυώνται το δημοκρατικό τους χαρακτήρα».

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίστηκε τάχιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο μετά από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και τον Καναδά, είναι αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έλαβε προχθές την καθοριστική υποστήριξη της ηγεσίας του στρατού.

Η πολιτική αναταραχή σημειώνεται εν μέσω πλήρους οικονομικής κατάρρευσης της πετρελαϊκής χώρας, που κάποτε ευημερούσε, όπου τώρα σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ο υπερπληθωρισμός μπορεί να φθάσει τα 10.000.000% το 2019.

«Το ενδεχόμενο της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσε να εξεταστεί από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Λεντριάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading