Καζακστάν: Ένας τεράστιος σκίουρος διχάζει το Αλμάτι

Ένας πανύψηλος σκίουρος 12 μέτρων έχει προκαλέσει διαμάχες μετά την τοποθέτησή του στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν.

propoli

Το τεράστιο τρωκτικό που είναι κατασκευασμένο από άχυρο και ξύλο που συνδέεται με ένα χαλύβδινο πλαίσιο, αποτελεί μέρος ενός έργου τέχνης αφιερωμένου σε ένα φεστιβάλ που ανατέθηκε στις αρχές της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του έργου ανήλθε στα 23 εκατομμύρια καζακικών χρημάτων (67.000 δολάρια, 51.000 λίρες) τα οποία καταβλήθηκαν κυρίως από δημόσιους πόρους.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν να πυροδοτηθούν αντιδράσεις, με μερικούς να δηλώνουν ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να έχουν δαπανηθεί καλύτερα.

Ο υπερμεγέθης σκίουρος, τον οποίο μπορεί να δει κάποιος μέσα από αμέτρητες φωτογραφίες που υπάρχουν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, κρατώντας ένα εξίσου τεράστιο καρύδι, αποτελεί μέρος του φεστιβάλ «Art Energy» που πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι.

Το τοπικό δημαρχείο δήλωσε ότι συνεισέφερε περίπου 15 εκατομμύρια καζακικά χρήματα για την εγκατάσταση, γεγονός που οδήγησε ορισμένους στην αμφισβήτηση των προτεραιοτήτων που έχουν οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Φαίνεται μάλλον σαν ένας αρουραίος» τόνισε ένας χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια «θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκείνους που χρειάζονται χρήματα για επιχειρήσεις».

Ένας άλλος χρήστης τόνισε ότι το έργο είναι μια «ντροπή» και μια σπατάλη των «φόρων μας», ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι ο σκίουρος αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς.

Υπάρχουν πάντως και μερικοί χρήστες που επαίνεσαν το έργο τέχνης, λέγοντας ότι έφερε «χαρά και απόλαυση» στα παιδιά.

“Οι σκίουροι είναι οι αστικοί μας γείτονες”

Να σημειωθεί ότι το έργο δημιουργήθηκε από τον νοτιοαφρικανό γλύπτη Μάριους Γιάνσεν βαν Βιούρεν και τον καλλιτέχνη, Άλεξ Ρίσνερ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δημιούργησε και άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας αλεπούς από άχυρο, που παρουσιάστηκε στην κινεζική πόλη Σαγκάη.

Μιλώντας για το δημιούργημα στο Αλμάτι, ο Ρίσνερ δήλωσε ότι ο σκίουρος του Καζακστάν, έχει σχεδιαστεί για να συμβολίζει την εξέλιξη της φύσης από την αγροτική αστική ζωή και ειδικότερα συμβολίζει την ίδια τη ζωή στο Αλμάτι.

«Οι σκίουροι είναι οι αστικοί γείτονές μας» είπε και πρόσθεσε: «Όπως εμείς, προσαρμοστήκαμε στη ζωή στην πόλη, όπως εμείς χρειαζόμαστε πόρους για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε». Ο σκίουρος αναμένεται να μείνει στο σημείο, τουλάχιστον για τους επόμενους εννέα μήνες.

Πηγή: BBC

Loading