Κατά της επίσκεψης του Πάπα στη Σερβία τάχθηκε ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος επανέλαβε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος τη Σερβία.

propoli

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Γραμματέα του Βατικανού, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην άποψη που εξέφρασε πριν από μερικούς μήνες. «Δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για την επίσκεψη του Πάπα. Ο σερβικός λαός είναι εναντίον μιας τέτοιας επίσκεψης εξαιτίας όσων έγιναν στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα με τους διωγμούς Σέρβων από την Κροατία» είχε δηλώσει στις αρχές του 2018 ο κ. Ειρηναίος.

Πάγιο αίτημα της σερβικής Εκκλησίας παραμένει η καταδίκη από το Βατικανό της στάσης που τήρησαν Καθολικοί ιεράρχες στην Κροατία κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου όταν το φασιστικό καθεστώς του ‘Αντε Πάβελιτς διέπραττε εγκλήματα κατά του Σέρβων, επιδιώκοντας τον αφανισμό τους. Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού θα οδηγούσε στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο εκκλησιών και η Ιερά Σύνοδος θα έδινε την έγκριση της για την επίσκεψη του ρωμαιοκαθολικού Πάπα στη Σερβία, επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας προσεγγίζει πιο ρεαλιστικά το θέμα και εκτιμά θετικά το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα. «Η θέση μου ως πολιτικού είναι ότι η επίσκεψη του Πάπα θα ήταν προς όφελος της Σερβίας και ειδικότερα αν την εξετάσουμε στο πλαίσιο της μη αναγνώρισης του Κοσόβου από το Βατικανό. Δύσκολα θα βρεθεί στο μέλλον Πάπας που να δείχνει τόση κατανόηση για τα προβλήματα της Σερβίας, όσο ο σημερινός» σχολίασε στην εφημερίδα Blic o ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Γεγονός είναι ότι τελευταία και στη κοινή γνώμη της Σερβίας δημιουργείται μία καλύτερη εντύπωση για το Βατικανό απ’ αυτή που υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στη μη αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά και στο «πάγωμα» από τον Πάπα Φραγκίσκο της διαδικασίας «κανονικής αγιοποίησης» του Καρδινάλιου Αλόιζε Στεπίνατς, ο οποίος με την ένοχη σιωπή του συνέβαλε στην εξόντωση του σερβικού πληθυσμού την περίοδο 1941-1945.

Τον τελευταίο λόγο για το αν θα επισκεφθεί ο Πάπας τη Σερβία, τον έχει βέβαια η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού, όπως εκτιμάται, χωρίς την έγκριση της δύσκολα η πολιτική ηγεσία της χώρας θα αποφασίσει να απευθύνει πρόσκληση στον ρωμαιοκαθολικό ποντίφικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading