Καταγγελίες από Κούβα για τις κινήσεις των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

«Με πρόσχημα την ανθρωπιστική κρίση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετακινούν μυστικά ειδικές δυνάμεις πλησιέστερα στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο ενός σχεδίου επέμβασης στη νοτιοαμερικανική χώρα» κατήγγειλε σήμερα η Κούβα.

propoli

Σύμφωνα με δήλωση της «Επαναστατικής Κυβέρνησης», «τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα ισοδυναμούν με απόπειρα πραξικοπήματος που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Η κυβέρνηση του Αμερικανού, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να πιέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό, τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας».

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, ο τελευταίος επικαλέσθηκε πριν από τρεις εβδομάδες μια συνταγματική πρόβλεψη για να αναλάβει την προεδρία, τονίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο πέρσι έγινε με νοθεία.

«Τα γεγονότα αυτά» σύμφωνα με τη δήλωση, «οδήγησαν τις ΗΠΑ στην επιβολή δραστικών κυρώσεων που προκαλούν ζημιά 1.000 φορές μεγαλύτερη από τη βοήθεια που προσπαθούν να υποχρεώσουν τώρα τη χώρα να δεχθεί».

Οι Κουβανοί σημειώνουν δε, ότι «από τις 6 έως τις 10 Φλεβάρη, στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, πέταξε στο αεροδρόμιο Ραφαέλ Μιράντα του Πουέρτο Ρίκο, στην αεροπορική βάση, Σαν Ισίντρο στη Δομινικανή Δημοκρατία και σε άλλα στρατηγικής σημασίας νησιά της Καραϊβικής, πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών».

«Οι πτήσεις αυτές προέρχονταν από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες επιχειρούν μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων και του Σώματος Πεζοναυτών, που χρησιμοποιούνται για μυστικές ενέργειες» αναφέρει επίσης η δήλωση.

Η οποία καταλήγει: «Η Κούβα τονίζει πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «δημιουργήσουν διά της βίας» ένας ανθρωπιστικό διάδρομο υπό διεθνή προστασία, επικαλούμενες την υποχρέωση να προστατεύουν αμάχους και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Loading