Καταδικάστηκε η χήρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, επιβλήθηκε στη χήρα του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μιριάνα Μάρκοβιτς για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες που ζημίωσαν το δημόσιο. Συγκεκριμένα η Μ. Μάρκοβιτς κρίθηκε ένοχη για άσκηση πιέσεων σε κρατικούς λειτουργούς ώστε να δοθεί διαμέρισμα που άνηκε στην κυβέρνηση, στην γκουβερνάντα του εγγονού της.

propoli

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κατηγορούμενη χρησιμοποιώντας την ιδιότητα της συζύγου του πρόεδρου της Δημοκρατίας, με απειλές κατά των μελών της επιτροπής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, επέβαλε τη διάθεση του κρατικού διαμερίσματος σε πρόσωπο που δεν άνηκε στην κυβέρνηση. Και η δική αυτή κράτησε περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατέφυγε το 2007 στη Ρωσία όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο, την ώρα που οι σερβικές αρχές, εξέδιδαν ένταλμα σύλληψης. Η Γενική Εισαγγελία της Ρώσικης Ομοσπονδίας το 2008 απέρριψε το ένταλμα έκδοσης της στη Σερβία.

«Η Μιριάνα Μίρκοβιτς είναι υπό την προστασία της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς έχει λάβει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί» είχαν απαντήσει τότε οι Ρωσικές αρχές στους Σέρβους.

Επίσης εναντίον της Μ. Μάρκοβιτς έχουν κινηθεί κατά καιρούς νομικές διαδικασίες και για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως οι δολοφονίες του δημοσιογράφου, Σλάβκο Τσουρούβια το 1999 και του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ιβάν Στάμπολιτς το 2000, όπως και για την απόπειρα δολοφονίας του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Σερβίας, θεωρείται υποκινητής αυτών των εγκλημάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο εναντίον της.

Loading