Καταζητείται στη Γερμανία ο δράστης του Στρασβούργου

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στη Γερμανία οι έρευνες για τον εντοπισμό του Σερίφ Σεκάτ. Πληροφορίες του σταθμού RBB κάνουν λόγο για κλήση που δέχθηκε ο δράστης από τη Γερμανία λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση.

propoli

Τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία συνεχίζονται με «ενισχυμένες δυνάμεις», όπως χαρακτηρίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του Σερίφ Σεκάτ, δράστη της τρομοκρατικής επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης με τρία θύματα και τουλάχιστον δεκατρείς τραυματίες.

Ο γνωστός στις γαλλικές και γερμανικές αρχές γάλλος υπήκοος, αραβικής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε στο Στρασβούργο, διέφυγε, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία με ταξί από τον τόπο της επίθεσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέρασε μέσα από τη συνοικία Νόιντορφ του Στρασβούργου που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τα γαλλογερμανικά σύνορα. Ο 29χρονος δράστης τραυματίστηκε ωστόσο στο χέρι από δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανακοίνωσε ότι ο Σερίφ Σεκάτ καταδικάστηκε το 2016 σε διετή φυλάκιση για δύο διακεκριμένες κλοπές. Ένα χρόνο αργότερα απελάθηκε στη Γαλλία και του απαγορεύθηκε η είσοδος στη Γερμανία. Χθες το βράδυ η αστυνομία του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το οποίο, θυμίζουμε, χωρίζεται από τη γειτονική Γαλλία και το Στρασβούργο από το Ρήνο, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι οι «οι έρευνες της αστυνομίας θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και πέραν αυτής».

Στο μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείει ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο να έχει διαφύγει στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, ο Σεκάτ καταδικάστηκε 27 φορές για διαρρήξεις και παρόμοιες αξιόποινες πράξεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Φόβοι για νέες επιθέσεις και «σε άλλες χώρες»

Πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Βερολίνου-Βρανδεμβούργου RBB αναφέρουν ότι λίγο πριν από την επίθεση ο Σερίφ Σεκάτ δέχθηκε κλήση από τη Γερμανία, στην οποία ωστόσο δεν απάντησε. Παραμένει άγνωστο ποιος τον κάλεσε και για ποιο λόγο. Όπως μεταδίδει πάντως ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός, οι γερμανικές αρχές διερευνούν εντατικά και αυτή τη πτυχή της υπόθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γίαχιμ Χέρμαν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA ότι «στο πλευρό των γαλλικών αρχών τάσσεται και η αστυνομία της Βαυαρίας με εντατικούς ελέγχους στους δρόμους που συνδέουν Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Παράλληλα διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι και στα σύνορα από βαυαρούς συνοριοφύλακες για τον εντοπισμό υπόπτων, είπε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών. Στο μεταξύ η ελβετική ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι στα βόρεια σύνορα της χώρας διεξάγονται εντατικότεροι έλεγχοι.

Ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Πέτερ Νόιμαν προειδοποιεί στην γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλες χώρες: «Μετά από μια επίθεση ακολουθεί συνήθως και δεύτερη. Συμβαίνει συχνά σε τζιχαντιστικούς κύκλους μια επίθεση να βρίσκει μιμητές», εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading