Κατεχόμενα: Επανάληψη των τουρκικών θέσεων οι δηλώσεις Ερντογάν και Ακιντζί

Έμφαση στα θέματα ενέργειας και τις γνωστές αναφορές στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς έδωσαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης στα κατεχόμενα.

propoli

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι για την Άγκυρα η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση. Ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση, κάτι για το οποίο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, όπως είπε, τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με αδιέξοδο στη Διάσκεψη για την Κύπρο πριν ένα χρόνο.

Ισχυρίσθηκε ότι η αποτυχία οφείλεται στο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή.

Δυστυχώς, είπε, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή δημοκρατία, τηρεί μια στάση μακριά από τη συνεργασία και το διαμοιρασμό.

Για την επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια.

Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε από την κατεχόμενη Λευκωσία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading