Κερδίζει πόντους ο Νετανιάχου από την κρίση με το Ιράν

Ενισχυμένος δημοσκοπικά είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την κρίση με το Ιράν, καθώς κερδίζει πόντους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

propoli

Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Channel 2, που διενεργήθηκε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την ιρανική συμφωνία, κατέδειξε ότι το κόμμα Likud του Νετανιάχου θα κέρδιζε πέντε επιπλέον έδρες σε σύγκριση με τον αριθμό που διαθέτει τώρα, εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνοντας 35 έδρες εκ των συνολικά 120 στο κοινοβούλιο και ενισχύοντας τη θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο το Likud συγκέντρωνε 28 έδρες.

Ικανοποιημένοι οι Ισραηλινοί από την πολιτική Νετανιάχου

Την ίδια ώρα σε μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Maariv σήμερα, όπου δεν λαμβάνονται υπόψη οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, το 69% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί «πολιτική αναφορικά με την παρουσία του Ιράν στη Συρία».

Επιπλέον, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 59% των Ισραηλινών που συμμετείχαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση Τραμπ για το Ιράν και η επιβολή εκ νέου των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης θα βοηθήσουν στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Φόβοι για στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν

Ωστόσο, το 54% των ερωτηθέντων διατυπώνει φόβους ότι ελλοχεύει μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν και συμφωνεί με αξιωματούχους που ισχυρίζονται ότι θα ήταν καλύτερο «να πολεμήσουμε τώρα και όχι σε μεταγενέστερο στάδιο».

Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019, ωστόσο ο Νετανιάχου ενδέχεται να επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να αξιοποιήσει την ενίσχυση της δημοτικότητάς του.

Loading