Κων/πολη: Έχασε την περιφέρεια ο Ερντογάν – Δήμαρχος ο Ε. Ιμάμογλου

Το έγγραφο με το οποίο αναλαμβάνει και επίσημα νέος δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης παρέλαβε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά από πρόσκληση του εκλογικού Συμβουλίου, 17 ημέρες μετά τις εκλογές, παρόλο που εκκρεμεί η ένσταση του κυβερνώντος κόμματος του Τ. Ερντογάν, AKP, για ακύρωσή τους, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

propoli

Αυτό ορίζει εξάλλου η νομοθεσία ανεξάρτητα από την έκτακτη προσφυγή που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζητώντας την επανάληψη των εκλογών γιατί όπως υποστηρίζει υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος κατά την διαδικασία καταμέτρησης και παρατυπίες στην όλη διαδικασία.

Διαφορά μόλις 13.000 ψήφων

Σύμφωνα με τη dailysabah, η επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά την ένσταση του AKP, ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί – με την ενσωμάτωση των ψήφων από την τελευταία καταμέτρηση και στην συνοικία του Μάλτεπε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης – με τα τελικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο κ. Ιμάμογλου επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαφορά μόλις 13.729 ψήφων.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι η τελευταία καταμέτρηση δίνει στον κ. Ιμάμογλου περίπου 13.000 περισσότερες ψήφους σε σχέση με τον αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την τελετή παράδοσης – παραλαβής ενώ η ένσταση του κυβερνώντος κόμματος θα εξεταστεί παράλληλα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επί της ουσίας της προσφυγής.

Αν το Ανώτατο Συμβούλιο που απαρτίζεται από δικαστικούς αποφανθεί υπέρ της προσφυγής, κάτι το οποίο νομικοί, βάση των στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρούν μικρή πιθανότητα, οι εκλογές μπορεί να επαναληφθούν στις 2 Ιουνίου.

 

Loading