Λισαβόνα, η νέα Μέκκα του διαδικτύου

Επενδύοντας περισσότερα από 100 εκατομμ. ευρώ για τη διεύρυνση του εκθεσιακού χώρου, η Web Summit, η μεγαλύτερη διάσκεψη για την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες στην Ευρώπη, αναμένει φέτος πάνω από 70.000 επισκέπτες.

propoli

Με τον γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εγκαινιάζει τη διάσκεψη, τον εφευρέτη του world wide web Τιμ Μπέρνερς-Λι να εκφωνεί μία από τις βασικές ομιλίες αλλά και με πάνω από 70.000 επισκέπτες, η Web Summit της Λισαβόνας συγκαταλέγεται πλέον στις σημαντικότερες διασκέψεις για τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας στον κόσμο. Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη η πορτογαλική πρωτεύουσα μετατρέπεται στη Μέκκα των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, διευθυντικών στελεχών και ειδικών του κλάδου από όλο τον κόσμο.

«Επί επτά χρόνια προσπαθούσα να κερδίσω τον Τιμ Μπέρνερς-Λι για την έκθεση και επιτέλους τα κατάφερα», δηλώνει περιχαρής ο Πάντι Κοσγκρέιβ, επικεφαλής της διάσκεψης. Η υπόλοιπη λίστα των ομιλητών όμως είναι εξίσου εντυπωσιακή: μεταξύ τους ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ αλλά και πολλοί εκπρόσωποι διαδικτυακών κολοσσών, μεταξύ των οποίων οι Google, SAP, Mozilla, Netflix και Amazon.

Κριτική προσέγγιση του διαδικτύου

Ο Πάντι Κοσγκρέιβ αντιλαμβάνεται τη διάσκεψη ως ένα είδος «σκεπτόμενης συνείδησης» του διαδικτύου, μιας κριτικής δηλαδή προσέγγισης όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το world wide web. Κριτική στην οικονομική ανάπτυξη του www αναμένεται να ασκήσει στην ομιλία του και ο εφευρέτης του, Μπέρνερς-Λι. Πρόσφατα εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, επισημαίνοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η κυριαρχία τους είναι «η διάλυσή τους».

Η τεχνολογική διάσκεψη Web Summit, που «γεννήθηκε» το 2009 στο Δουβλίνο, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στη Λισαβόνα. Η πορτογαλική πρωτεύουσα διασφάλισε μάλιστα τις διοργανώσεις και για τα επόμενα δέκα χρόνια. «Η Λισαβόνα είναι μια από τις πιο εκπληκτικές πόλεις της Ευρώπης», επισημαίνει ο Κοσγκρέιβ. «Ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία, πλέον συμμετέχουν όλο και περισσότερα startup αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Mercedes και η BMW.

Επενδύσεις και απόσβεση

Προκειμένου να παραμείνει η διοργάνωση στη Λισαβόνα ο δήμος αλλά και η κεντρική κυβέρνηση επενδύουν συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στις υποδομές του Web Summit. Μεταξύ άλλων διευρύνεται ο εκθεσιακός χώρος αφού την ερχόμενη χρονιά αναμένονται πάνω από 100.000 επισκέπτες.

Η επένδυση αξίζει, και με το παραπάνω: και φέτος η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας φτάνει τις ημέρες της διάσκεψης το 100%, με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων και Γαστρονόμων να αναμένει έσοδα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της διάσκεψης ανήλθαν στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Web Summit θα αποφέρει στην Πορτογαλία τα επόμενα 10 χρόνια συνολικά περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι δουλειές εκατομμυρίων που «κλείνουν» κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Και οι οποίες δεν αφορούν μόνον τους «μεγάλους παίκτες». Στη φετινή σκηνή του Web Summit θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν 60 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Loading