Μέρκελ-Μακρόν παρεμβαίνουν με επιστολή στην Ουκρανική κρίση

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν νωρίτερα από την Ρωσία, να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες, που κράτησε αιχμάλωτους μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα στενά του Κερτς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική θάλασσα.

propoli

«Απαιτούμε ασφαλή, ελεύθερη και ανεμπόδιστη διέλευση για όλα τα πλοία από τα στενά του Κερτς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παράνομα συλληφθέντων Ουκρανών ναυτών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Μέρκελ και ο Μακρόν.

«Θα πρέπει και εκείνοι να μπορέσουν να βρίσκονται για τις επικείμενες γιορτές με τις οικογένειές τους», πρόσθεσαν.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν πρόσθεσαν: «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία στα Στενά του Κερτς και οι καταχρηστικοί έλεγχοι στην Αζοφική Θάλασσα αποτελούν επίσης πηγή μεγάλης ανησυχίας για εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, συνέλαβε συνολικά δύο μικρές κανονιοφόρους, ένα ρυμουλκό παράνομα και τους 24 ναύτες που επέβαιναν, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για στρατιωτική επιθετικότητα και να καλεί τους δυτικούς συμμάχους του να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περεταίρω κυρώσεων.

Loading