Ο Μαδούρο καλεί το στρατό να είναι έτοιμος για επίθεση των ΗΠΑ

Σε επιφυλακή έθεσε το στρατό της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας να είναι «έτοιμες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν επίθεση στο έδαφος της λατινοαμερικάνικης χώρας. Την ίδια ώρα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊδό, προσπαθεί να στρέψει το στρατό προς το δικό του στρατόπεδο.

propoli

Ο Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από ένα τμήμα των συμπατριωτών του και τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με κάθε τίμημα να ωθήσει τον Νικολάς Μαδούρο στην έξοδο υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως μια «στρατιωτική επέμβαση είναι πιθανή. Αν είναι απαραίτητο, αυτό είναι που θα κάνουν οι ΗΠΑ».

Ο Νικολάς Μαδούρο, που μιλούσε ενώπιον στρατιωτών κατά την επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες, κατηγορεί τον Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι εξυφαίνουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.

«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους, επιδεικνύουν μέχρι τώρα την αδιάπτωτη στήριξή τους στον Μαδούρο.

Η ομιλία του Μαδούρο έγινε λίγο προτού ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πορευθούν «ειρηνικά» προς τους στρατώνες προκειμένου να επιχειρήσουν, εκ νέου, να αποσπάσουν την υποστήριξη του στρατού.

Την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση, η οποία ξεφούσκωνε ώρα την ώρα. Το κάλεσμά του στον στρατό προκάλεσε ωστόσο τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο την Τρίτη και την Τετάρτη που αμαυρώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις.

Loading