Μειώθηκαν οι φόνοι στο Σικάγο το 2018, μολαταύτα ξεπέρασαν τους 500

Ο αριθμός των φόνων μειώθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά στο Σικάγο το 2018, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία, που προσπαθεί να φρενάρει την ενδημική βία στην πόλη με τον τρίτο υψηλότερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, η οποία μερικές φορές αποκαλείται η αμερικανική «πρωτεύουσα του εγκλήματος».

propoli

Αντιπαλότητες μεταξύ συμμοριών, συγκρούσεις για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών… Συνολικά 555 φόνοι καταμετρήθηκαν ως την 23η Δεκεμβρίου 2018 από τη γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου, δηλαδή απολογισμός υψηλότερος από εκείνους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες μαζί, μολονότι οι πληθυσμοί των άλλων δύο μεγαλουπόλεων είναι αισθητά μεγαλύτεροι.

Η τάση πάντως είναι πτωτική στη μητρόπολη της Πολιτείας Ιλινόι, όπου, κατά τις στατιστικές της αστυνομίας, είχαν καταγραφεί 654 φόνοι το 2017 και 757 την αμέσως προηγούμενη χρονιά – το 2016 σημειώθηκε μακάβριο ιστορικό υψηλό εικοσαετίας.

«Αν και μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, η μείωση (του αριθμού των όπλων) μοιάζει να συνέβαλε στη γενική μείωση του αριθμού των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων» σχολίασε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, ο Έντι Τζόνσον.

Ενισχυμένη φέτος με περίπου χιλίους νέους αστυνομικούς, η γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου κατέσχεσε το 2018, από κοινού με την ομοσπονδιακή αστυνομία, πάνω από 9.500 αδήλωτα όπλα –ο αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια– συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 200 τουφεκιών εφόδου, όπως τα AK-47 και AR-15.

Η χρήση τεχνολογικών μέσων (συστήματα ανίχνευσης πυροβολισμών, τράπεζες δεδομένων…) και η ενίσχυση των δεσμών των διαφόρων κοινοτήτων επίσης έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τον Έντι Τζόνσον, στη μείωση των πιο βίαιων εγκλημάτων.

Ο αριθμός των κλοπών και των διαρρήξεων εξάλλου μειώθηκε αισθητά το 2018, απεναντίας φάνηκε να επιβεβαιώνεται η αναζωπύρωση των σεξουαλικών επιθέσεων (+46% σε σύγκριση με το 2014).

Παρότι το Σικάγο ήταν και πέρυσι η πόλη όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι φόνοι στις ΗΠΑ σε απόλυτους αριθμούς, η Βαλτιμόρη (Μέριλαντ) είναι εκείνη όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες ανά κάτοικο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading