«Μειώνονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο, ωστόσο εκσυγχρονίζονται»

Οι πυρηνικές δυνάμεις μειώνουν το οπλοστάσιό τους, ταυτόχρονα όμως το εκσυγχρονίζουν, παρά τη δεδηλωμένη βούληση της διεθνούς κοινότητας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Sipri, το οποίο χαρακτηρίζει «ανησυχητική» τη στρατηγική της πυρηνικής αποτροπής.

propoli

Εννέα χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) διέθεταν στις αρχές του 2018 14.465 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 3.750 ήταν ανεπτυγμένες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Στις αρχές του 2017, οι πυρηνικές κεφαλές παγκοσμίως ήταν 14.935.

«Η μείωση του συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων σε όλον τον κόσμο οφείλεται κυρίως στη Ρωσία και στις ΗΠΑ (…) που συνεχίζουν να μειώνουν τα στρατηγικά όπλα τους εφαρμόζοντας τη συνθήκη που αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα μείωσης και περιορισμού των επιθετικών στρατηγικών όπλων (New START)», γράφει το ινστιτούτο στην έκθεση του. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε το 2010 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2011. Προβλέπει τη μείωση κατά 30% του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο υπερδυνάμεις και την αμοιβαία επαλήθευσή της. Ρωσία και ΗΠΑ από κοινού διαθέτουν το 92% αυτών των όπλων παγκοσμίως.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, η Βρετανία (215 κεφαλές) η Γαλλία (300), η Κίνα (280), η Ινδία (130-140), το Πακιστάν (140-150), το Ισραήλ (80) και η Βόρεια Κορέα (10-20, τα στοιχεία δεν είναι συγκεκριμένα για τη χώρα αυτήν) «αναπτύσσουν (όλες) νέα συστήματα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν», προειδοποιεί το Sipri.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια σαφή δέσμευση εκ μέρους των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, για μια αποτελεσματική και νομικώς δεσμευτική διαδικασία που θα οδηγήσει στον πυρηνικό αφοπλισμό», είπε ο Γιαν Ελίασον, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading