Μεταφέρεται στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία των ΗΠΑ

Από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σε μία κίνηση που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

propoli

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας πάντως έχει προκαλέσει ανησυχία, τόσο γιατί σήμανε μονομερή ρήξη  με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες, όσο και γιατί αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εναντίον της εγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη.

 

 

Loading