Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό στη Γάζα

Έντονες αντιδράσεις, αποδοκιμασία και ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο θάνατος 59 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

propoli

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 59 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά και ένα βρέφος που έχασε τη ζωή του από εισπνοή δακρυγόνου και 2700 οι τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού.

Αυτές οι συγκρούσεις ήταν οι πλέον αιματηρές από το καλοκαίρι του 2014 και έπειτα και προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των νεκρών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή αντιπαράθεση.

Έντονες οι αντιδράσεις

Οι θάνατοι 59 Παλαιστίνιων αλλά και η βία που άσκησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ερντογάν: «Το Ισραήλ είναι κράτος-τρομοκράτης»

ο Ισραήλ «ασκεί κρατική τρομοκρατία, το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης», κατήγγειλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «μια γενοκτονία» και προσθέτοντας ότι «καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία». Εκτός του Ισραήλ ο κ. Ερντογάν επέρριψε ευθύνες και στις ΗΠΑ.

Εμπόδισαν ψήφισμα του ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Το Κουβέιτ ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε τα πυρά ανδρών του ισραηλινών στρατού κατά αμάχων και καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου: «Υπεράσπιση των συνόρων μας»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

 

Loading