Με κόκκινα μπλουζάκια οι Ιταλοί ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες

Χιλιάδες Ιταλοί σε όλη την ιταλική επικράτεια φόρεσαν σήμερα μπλουζάκια κόκκινου χρώματος αναρτώντας φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στον πνιγμό δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στις θάλασσες της Ευρώπης.

propoli

Η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης μορφής διαμαρτυρίας ανήκει στον συντάκτη της  δημοφιλούς ιταλικής εφημερίδας La Repubblica Φραντσέσκο Βιβιάνο καθώς και στον σύνδεσμο Libera, ο οποίος μάχεται ενάντια στην ιταλική μαφία.

Οι συμμετέχοντας θέλοντας να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, με τους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, προέβησαν σε μια ιδιαίτερα συμβολική και ειρηνική διαμαρτυρία.

Το χρώμα ωστόσο της μπλούζας δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το κόκκινο προήλθε ως ιδέα από την κόκκινη μπλούζα που φορούσε ο μικρός Άλαν, το διάσημο προσφυγόπουλο η φωτογραφία του οποίου να κείτεται νεκρό στα τουρκικά παράλια στην προσπάθειά του να περάσει στην ελληνική επικράτεια έκανε το γύρο του κόσμου.

Μέρος σε αυτή τη διαμαρτυρία έλαβαν και γνωστά πρόσωπα της τέχνης, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, πολίτες με κοινωνική συνείδηση, ο καθένας εκ των οποίων ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία με κόκκινο μπλουζάκι. Ανάμεσά σε αυτούς και ο διεθνούς φήμης συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο αυτή η πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας φαίνεται πως δεν βρήκε σύμφωνο τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της Λίγκας Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook, ανέφερε σε ειρωνικό τόνο:  «τι κρίμα, στο σπίτι μου δεν βρήκα ούτε ένα κόκκινο μπλουζάκι για να μπορέσω να το επιδείξω σήμερα».

Loading