«Μια διαιρεμένη χώρα» μπροστά από τη συμφωνία για το Brexit

Πλήθος σχολίων συναντάμε στον γερμανόφωνο τύπο και για το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, στην οποία κατέληξε τελικά η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

propoli

Τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στο Λονδίνο και στο βρετανικό κοινοβούλιο που θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας εν μέσω σφοδρών επικρίσεων.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η ιδέα της Μ. Βρετανίας περί εθνικής κυριαρχίας δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, όπου η ιδέα της αυτοκρατορίας έχει πεθάνει και τα μεγάλα έθνη έχουν κατατροπωθεί από νέους γίγαντες, όπως η Κίνα. Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ευρώπη, όπως η Ευρώπη χρειάζεται τους Βρετανούς. Η πρόσληψη της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας από τους υπέρμαχους του Brexit είναι παιδαριώδης. Η πρόσληψη αυτή αγνοεί την επιρροή των Βρετανών στην ΕΕ και αποδυναμώνει εν τέλει τη χώρα.».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Το αν τελικά κατατεθεί ψήφος δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι και το πώς θα καταφέρει το δικό της ντιλ για το Βrexit να αποσπάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή αποτελούν ακόμη ίσως και για την ίδια μυστήριο. Για αυτόν τον λόγο η Μέι κάνει έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των βουλευτών.

Ωστόσο η γενική αβεβαιότητα παραμένει. Ποιος θα την διαδεχθεί εάν απολέσει την εμπιστοσύνη των Συντηρητικών; Ένας θιασώτης του σκληρού Brexit; Σε μια τέτοια περίπτωση μια άναρχη αποχώρηση από την ΕΕ θα είχε (οδυνηρές) συνέπειες. Τι θα συμβεί εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την πρότασή της, η οποία λογικά είναι συμβιβαστική; Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων.

Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν μια λύση, αλλά ούτε μια τέτοια λύση θα χαροποιούσε την Τ. Μέι γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία ο παλαιάς κοπής αριστερός και επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως φαίνεται το διακύβευμα είναι το μέλλον της διαιρεμένης αυτής χώρας».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading