ΜΚΟ: Συνεργάτες του Κρεμλίνου στην παραπληροφόρηση Ελλάδα και Κύπρος

Σαν «συνεργάτες του Κρεμλίνου» που όχι μόνο δεν καταπολεμούν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης αλλά αντιθέτως τις υποβοηθούν, χαρακτηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μελέτη της ΜΚΟ European Values.

propoli

Η μελέτη της ΜΚΟ είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στην ρωσική διασπορά ψευδών ειδήσεων που επηρέασε με τόσο προφανή τρόπο τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.

Οι κατηγορίες ανά χρώμα

Με σκούρο μπλε χρώμα που σημαίνει δηλαδή ότι είναι από τις πιο καλά θωρακισμένες χώρες, στον χάρτη βρίσκεται η Βρετανία (ειδικά μετά τις περσινές επιθέσεις Ρώσων χάκερ και την επιδείνωση στη σχέση των δύο χωρών), η Σουηδία αλλά και χώρες της Βαλτικής, όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Πολλές χώρες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και λαμβάνουν σιγά-σιγά μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν. Σε αυτήν την κατηγορία, που εμφανίζεται με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, ανήκει η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Αμέσως επόμενες στη λίστα, με κίτρινο χρώμα, είναι οι χώρες που αμφισβητούν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία.

Όσον αφορά τις χώρες που αρνούνται την απειλή των ρωσικών fake news είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Τελευταίες και… καταϊδρωμένες στη λίστα της άμυνας κατά των fake news είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την απειλή αλλά υποβοηθούν με τον τρόπο τους την διασπορά των ψευδών ειδήσεων.

Loading