Μογκερίνι: «Δημοκρατική και ειρηνική λύση για τη Βενεζουέλα»

Την ανάγκη για εξεύρεση «ειρηνικής» και «δημοκρατικής» λύσης για τη Βενεζουέλα εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

propoli

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε πως για την ΕΕ υπάρχει «σαφής» θέση, καθώς τα κράτη – μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δεν συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο».

Και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ που έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μάλιστα η Φ. Μογκερίνι, συμπλήρωσε πως η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» η οποία και θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης».

Για να καταλήξει λέγοντας πως «έχουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο».

Loading