Νετανιάχου: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε για μια ακόμα φορά, ότι σκοπεύει να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί έκπληξη η πρόθεση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

propoli

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο που μεταδόθηκε από την γαλλική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, πριν από την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέφρασε πριν από δύο ημέρες την πρόθεσή του να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Εξήγησε χθες (Δευτέρα) πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό: εμπλουτίζοντας ουράνιο, χωρίς περιορισμούς, προκειμένου να φτιάξει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών βομβών.[…] Δεν εκπλαγήκαμε. Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου, πυροδοτήθηκαν από την ενέργεια της ηγεσίας του Ιράν, το οποίο ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το σχέδιό του να αυξήσει τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου. Από το εμπλουτισμένο ουράνιο παράγονται καύσιμα για τις μονάδες πυρηνικής ενέργειες. Το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμένου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις από το προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εις βάρος του Ισραήλ, προέβη και ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίο χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «καρκινικό όγκος» στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο οποίος πρέπει «να εξαλειφθεί».

Loading